Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alpaca moeder overleden
#1
Hoi hoi,

Vandaag is een van de alpaca's overleden, terwijl ze net een jong van ongeveer 3 weken heeft.
Nu hebben we direct lammeren melk gekocht en probeerden we dat net te geven maar echt accepteren doet hij het nog niet (ik weet het, is ook even wennen voor de kleine). Nadat hij een klein beetje uit de fles had gedronken ging hij echter nog terug naar de dode moeder (lag nog in de stal) en begon hij nog weer bij haar te zogen. Ik had haar uier al eerder gecontroleerd en er kwam nog wel een beetje koude melk uit.
Nu blijft de moeder er vannacht nog bij liggen omdat ik haar er in mijn eentje niet uit krijg en er morgen pas hulp bij kan komen.
Maar kan het kwaad dat het jong nog bij haar drinkt nu ze dood is? Zal toch niet lang meer duren aangezien er geen melkproductie meer is, maar enkel nog een 'restje'.

Verder vroeg ik me af of iemand nog tips heeft voor deze situatie. We gaan hem 5 x per dag voeren (ik ga er vannacht ook naartoe), en gaan ook proberen hem zo snel mogelijk aan de veulenbrok te krijgen.
We willen er eigenlijk het liefst een andere bij in doen omdat anders het jong alleen is en dat zeker niet goed is voor de socialisatie, en we hebben 1 merrie rondlopen die net 3 weken geleden haar jong heeft verloren, en een merrie van 3 jaar zonder veulen o.i.d.
Welke kunnen we er het beste bij doen? Of is het beter ze er allebei bij te doen? Het zorgt voor hun ook vast voor stress om van het koppel af te zijn maar aangezien we een groot stuk land hebben waar ze vrij op kunnen lopen is het niet mogelijk om het jong al los te laten als we het 5 x per dag de fles geven.

Als er verder nog tips zijn dan hoor ik het graag!

Groetjes Esther
Antwoord
#2
Ik heb erg moeite met het veulen de fles geven, hij wil de fles gewoon niet accepteren en ik vraag me af hoe ik dit nu aan moet pakken. In totaal heeft hij vandaag zo'n 90 ml melk gehad maar dat lijkt me niet genoeg :S Hoeveel melk hebben ze overigens nodig op een dag?

Groetjes
Note: De alpaca's waar ik het over heb zijn niet mijn alpaca's. Ik help de boer wat met de verzorging maar heb verder geen inspraak op wat er met de dieren gebeurt.
Antwoord
#3
Hoi Esther,

Wanneer het nog niet lukt met de fles kan je eerst proberen om met een spuitje melk in de mond te brengen. Pas op dat je niet teveel in één keer geeft anders kan het veulen zich verslikken en melk in de luchtpijp krijgen. Uiteraard is het belangrijk dat het wel melk binnenkrijgt. Om wat meer energie in de melk te brengen wordt op 200ml melk ook wel 1 lepel koffiemelk, 1 lepel yoghurt en een klein beetje honing gedaan. Belangrijk is wel dat het veulen ongeveer 10-12% van zijn lichaamsgewicht aan voeding per dag krijgt in 6-8 voedingen. Warm de melk wel iets op maar niet warmer dan lichaamstemperatuur van het veulen. Probeer het veulen wel bij de andere dieren te laten lopen. Met elkaar zal er minder stress zijn dan wanneer er 1 uit de kudde gehaald wordt. Heeft de moeder die net een veulen heeft verloren geen belangstelling voor dit veulen? Dat kan ook wel eens gebeuren. Brok zal dit veulen waarschijnlijk nog niet eten maar dat zal het vanzelf wel gaan proberen als het eraan toe is.
Er zijn speenflessen met een speciale speen voor alpaca's waarin een kogeltje dat verslikken voorkomt.
Ga het veulen de eerste paar weken om de dag wegen om te zien of het ook in gewicht toeneemt. Als het aan de fles gewend is geeft het zelf wel aan hoeveel hij/zij wil drinken. Let daarbij wel op dat je niet te close wordt met het veulen omdat dit later vervelende gevolgen kan hebben. Zie ook het forum over het berserk male syndrome.

Succes,
Gert
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#4
Ik heb zo'n speenfles besteld en hoop dat die zsm binnen is, want het is nog steeds erg moeilijk het veulen eten te geven. Hij heeft vandaag ongeveer 400 ml melk gehad, en morgen krijg ik een weegschaal waarmee ik hem kan wegen.

In ieder geval erg bedankt voor de tips! Ik hoop dat hij snel de fles accepteert, dan kan ik ook zoveel mogelijk afstand van hem bewaren, wil inderdaad niet graag dat hij dat BMS krijgt.
Note: De alpaca's waar ik het over heb zijn niet mijn alpaca's. Ik help de boer wat met de verzorging maar heb verder geen inspraak op wat er met de dieren gebeurt.
Antwoord
#5
Ik houd jullie maar een beetje op de hoogte Wink

De kleine alpaca neemt de fles in eerste instantie nog niet uit zichzelf aan, daarbij moet ik hem nog helpen. Maar als hij dan tijdens het drinken de speen 'kwijtraakt' zoekt hij hem wel zelf weer op, en hij drinkt vol overgave! Dus dat is alweer een grote overwinning op hoe het eerst was, nu moet hij nog uit zichzelf de speen aannemen.
Hij geeft nu ook duidelijk aan wanneer hij klaar is met drinken, maar de laatste twee voedingen was dat maar 75 ml, terwijl hij gister zo 175 ml wegdronk. Is dit nog iets waar ik me zorgen over moet maken of moet ik hem gewoon zijn gang laten gaan?

[edit 16 februari: vandaag pakte hij de fles aan, in eerste instantie echter alleen als ie dat onder mijn jas en benen door kon doen (beetje net zoals bij de moeder). Net heeft hij echter ook de fles van een afstandje aangepakt, waar ik superblij mee ben aangezien ik morgen moet werken en de vrouw van de boer het dan overneemt! En hij drinkt ook steeds meer!]
Note: De alpaca's waar ik het over heb zijn niet mijn alpaca's. Ik help de boer wat met de verzorging maar heb verder geen inspraak op wat er met de dieren gebeurt.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)