Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bloedplasma infuus
#1
We kochten een drachtige alpaca merrie, waarvan achteraf bleek dat al haar veulens (4) dood waren gegaan de 1ste maand. Bij ons kreeg ze door onze schuld een miskraam 3 maanden voor de geboorte, dat was dus het 5de dode veulen. We gingen ons er in verdiepen hoe dat kon. De levend geboren veulens zijn 2,8 en 23 dagen oud geworden. Op het internet vonden we dierenarts Thijs Flahou die bloedplasma infusen bij alpaca's deed. We hadden het idee dat dat de enige manier was om ons nieuwe veulentje te redden, omdat er waarschijnlijk 2 veulens door infecties waren gestorven. Bloedplasma infuus geeft nl. een veulen de antistoffen die het nodig heeft als een veulen geen biest of te weinig biest krijgt. Ons veulen werd geboren, weegde 8 kg en zag er gezond uit. We zijn gelijk met koeienbiest uit de fles begonnen maar dat lukte niet erg. Na 24 uur kwam dierenarts Thijs Flahou die hem een bloedplasma infuus heeft toegediend en toen bleek dat moeder Rae ook nog te weinig melk had. Ons veulen dronk dus bij zijn moeder en aan de fles. Hij is nu bijna 6 maanden en al gespeend. het gaat heel goed met hem.
Antwoord
#2
WEES NU VOORBEREID. ZORG DAT JE ALTIJD PLASMA IN DE VRIEZER HEBT LIGGEN!
Liefst van je eigen dieren want deze hebben afweerstoffen tegen ziektes die in hun milieu voorkomt. Check ook altijd IgG! Minimaal 2 x. Deze IgG-waarde moet boven de 800 zijn. Is dit niet het geval dan houdt uw alpaca in de eerste jaren altijd een weerstandsprobleem. Groei en ontwikkeling zijn dan niet optimaal!
Je kunt plasma ook binnen de eerste 12 uur na geboorte ook oraal geven. Dit geldt ook voor biest en biestvervangende producten. Altijd sonde gebruiken. Zie hiervoor youtube filmpjes...
Groeten, Leo van Merwijk
O, ja..., Wij adviseren om geen koemelk of koebiest te gebruiken. Veel diarree, en slechte vertering daarop gezien.
Antwoord
#3
(07-02-2010, 01:46 AM)Bamby Alpaca Farm schreef: We kochten een drachtige alpaca merrie, waarvan achteraf bleek dat al haar veulens (4) dood waren gegaan de 1ste maand. Bij ons kreeg ze door onze schuld een miskraam 3 maanden voor de geboorte, dat was dus het 5de dode veulen. We gingen ons er in verdiepen hoe dat kon. De levend geboren veulens zijn 2,8 en 23 dagen oud geworden. Op het internet vonden we dierenarts Thijs Flahou die bloedplasma infusen bij alpaca's deed. We hadden het idee dat dat de enige manier was om ons nieuwe veulentje te redden, omdat er waarschijnlijk 2 veulens door infecties waren gestorven. Bloedplasma infuus geeft nl. een veulen de antistoffen die het nodig heeft als een veulen geen biest of te weinig biest krijgt. Ons veulen werd geboren, weegde 8 kg en zag er gezond uit. We zijn gelijk met koeienbiest uit de fles begonnen maar dat lukte niet erg. Na 24 uur kwam dierenarts Thijs Flahou die hem een bloedplasma infuus heeft toegediend en toen bleek dat moeder Rae ook nog te weinig melk had. Ons veulen dronk dus bij zijn moeder en aan de fles. Hij is nu bijna 6 maanden en al gespeend. het gaat heel goed met hem.

Thijs Flahou, belgische dierenarts specialist op het gebied van alpaca's, heeft ons 11 dagen oude merrieveulen Kaatje ook een plasma- infuus gegeven. (kosten ongeveer € 200,-)
De eigen dierenarts kwam pas 3 kwartier, nadat we hem gebeld hadden dat de bevalling stopte doordat 1 pootje van het veulen naar achteren zat. Verzwakt veulen kon niet genoeg biest drinken binnen de 24 uur dat de darm sluit, met als gevolg te weinig antistoffen, infecties en uitdroging.
Eigen dierenarts gaf infuus en antibiotica, maar bepaalde niet uit bloedmonster de hoogte van de antistoffen. (onvoldoende kennis) Wij waren gestart met flesjes lammerpoedermelk met de pitchardspeen.
Was het plasma-infuus eerder gegeven, dan had ze het overleefd!!!
Na 11 dagen tobben waren de nieren te zeer aangedaan.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)