Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
hengst aanschaffen
#1
Hallo,

Sinds een aantal maanden ben ik in het bezit van twee waarschijnlijk drachtige merries (donkerbruin en zwart), zijn ze niet drachtig dan worden ze alsnog een keer gedekt.
Nu wil een neef van mij zijn hengst verkopen voor een mooie prijs. Het is een gezond dier met een mooie bouw en zwar van kleur, de kwaliteit vd vacht weet ik niet maar vind ik ook niet zo belangrijk.
Nu is mijn vraag kan ik problemen verwachten met een hengst bij twee merries? Ik kan ze apart zetten in de wei, maar niet uit het zicht.

Gr harm
Antwoord
#2
Hoi Harm,

Als je de hengst apart zet kan het prima en hij moet zeker niet uit het zicht van de merries, anders voelt hij zich te alleen. Zorg wel dat het gaas hoog genoeg is (140 cm) anders gaat de hengst er zo overheen met alle gevolgen van dien. Je hebt wel de kans dat hij de hele dag loopt te ijsberen langs het gaas omdat hij naar de merries toe wilt. Alles hangt ook weer samen met hoe de hengst nu gehouden wordt, in een groep of ook alleen. Aangezien het een neef is kan je toch ook gewoon eerst proberen?
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#3
De hengst loopt nu tussen allerlei andere dieren niet bij alpacas. S nachts heb ik de alpacas in een schuurtje met een klein buitenverblijf lopen, hier zal de hengst dan niet bij kunnen of wel? Anders zou ik nog een extra schuurtje moeten maken, deze heb ik wel maar dan zitten ze niet in het zicht van elkaar.
Moet de hengst het hele jaar apart lopen van de merries, behalve tijdens dekkingen?

Gr harm
Antwoord
#4
Wij hebben de hengsten het hele jaar apart omdat wij willen weten wanneer een merrie gedekt wordt en of de dekking goed heeft plaats gevonden. Zo kunnen we vrij nauwkeurig bepalen wanneer er een veulen geboren wordt. Maar belangrijker is nog dat een hengst veel stress kan veroorzaken bij de drachtige merries doordat hij steeds wil dekken waardoor de merrie de vrucht zelfs kan verliezen.

Gert
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#5
Hallo gert,

Bedankt voor al je informatie. Ik heb besloten om dan toch maar geen hengst aan te schaffen, lijkt me verstandiger.
Is het wel mogelijk om twee hengsten bij elkaar te laten lopen? Ik heb namelijk wel weiland genoeg maar dit ligt apart van het nachtverblijf. Ik zou bijvoorbeeld de merries in het nachtverblijf kunnen doen en de hengsten in het weiland laten, er is wel een schuilpelk cq overkapping.

Gr harm
Antwoord
#6
Hoi Harm,

Hengsten bij elkaar is geen probleem, het kan zijn dat ze een keer met elkaar vechten want de hiërarchie wordt altijd bepaald. Daarom houden wij ook liever meer hengsten bij elkaar dan slechts 2.

Gert
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#7
Hallo Harm,

En behalve twee hengsten zou je ook een ruin bij een hengst kunnen laten lopen!
Wij hebben onze hengsten ook apart staan van de merries; hier loopt ook een ruin tussen (inmiddels de baas van het hele stel Smile)

Groet,
Chantal Versleijen
_______________
website: www.alpaca-america.com
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)