Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
weegschaal
#1
Het wegen van alpaca's kan van groot belang zijn. Niet altijd kan je zien of een alpaca een aantal kilo is afgevallen. Regelmatig voelen blijft noodzakelijk, zeker wanneer de dieren een dikke vacht hebben.
Met een weegschaal is nauwkeurig bij te houden hoe het gewicht van een alpaca kan fluctueren. Oorzaken voor gewichtsverlies liggen soms voor de hand, maar wanneer dit niet het geval is is het van groot belang om de oorzaak snel te vinden. Door het gewicht van je alpaca's bij te houden kan je sneller reageren op plotselinge veranderingen.

Een hangsnelweger is ideaal voor jonge veulens en zeer goedkoop. Maar de volwassen dieren hebben een weeg plateau nodig en die zijn niet goedkoop!
Er zijn wel een aantal merken in omloop maar wie heeft het perfecte weegsysteem gevonden?

Plaats eens een foto en gegevens (+prijs) van het weegsysteem dat jij toepast.
Zo kunnen derden hier op het forum een vergelijk en zo misschien een keuze voor zichzelf maken.
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#2
Hoi Gert
Wij hebben in Engeland ervaring opgedaan met het wegen van Alpaca's.
Daarvoor heb je twee dingen nodig:
1. een weegschaal die groot genoeg is.
2. een 'mini-pen'. Deze mini-pen is een sluis tussen twee ruimtes, bv boxen. Deze ruimte kan van twee kanten benaderd worden.
De mini-pen is net zo groot als de weegschaal en aan de onderkant kan er geen poot af glijden door dat aan de beide zijden een plank is aangebracht. Plaats de weegschaal in de mini-pen en laat de dieren er een paar dagen aan wennen. Dit kan door deze sluis een aantal dagen open te laten staan en aan de beide kanten een keer te voeren.
De door ons gebruikte weegschaal heeft een display die met een kabel aan de weegschaal is bevestigd. De display heeft een handige plek aan de buitenzijde van de mini-pen gekregen.

Het wegen.
De alpaca's die gewogen moeten worden, worden aan één zijde van de sluis geplaatst. Begin met een makkelijk dier de sluis in te leiden. Zodra het dier op de weegschaal staat de sluis sluiten en wegen. (mochten er nog injecties gegeven moeten worden, dan gelijk doen!) Als het dier klaar is het andere deurtje open en het dier uit de sluis laten. Nu het volgende dier enz.
Inclusief ontwormingsinjecties ben je per dier nog geen minuut bezig. Halsteren of vastgrijpen is niet nodig want het injecteren vindt het dier op deze manier, helemaal geen probleem.

De weegschaal die wij hebben aangekocht bevalt ons prima.
Wij hebben zelf een mini-pen / sluis gemaakt van hout en op het filmpje is te zien hoe makkelijk het gaat. http://www.youtube.com/watch?v=KeR-jSHL3jM
Voor geinteresseerden kunnen wij de weegschaal leveren. Kost incl btw € 338,80. (www.alpacaoord.nl of info@alpacaoord.nl )

Gr
Peter Hamstra
Antwoord
#3
Hoi Peter,

Wij doen het vrijwel op dezelfde manier, we hebben geen vaste minipen, maar bouwen het tijdelijk met de patura hekjes die we hebben gekocht om aparte pens te maken. Zo te zien is de weegschaal hetzelfde als wij ook gebruiken. Ook de kleine veulens kunnen hiermee gewogen worden, desnoods door er zelf op te gaan staan met een veulen in je armen. Je kan vooraf het gewicht van jezelf tarreren. Ideaal! een nauwkeurigheid van 100 gram moet voldoende zijn om de groeicurve van veulens goed te kunnen volgen.
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)