Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alpacas in Spanje
#1
Beste allemaal, 

Ik was op zoek naar een leuke Nederlandstalige alpaca-Facebookgroep, maar die lijken niet te bestaan? Zo kwam ik uiteindelijk toch op dit forum terecht. Blij het gevonden te hebben :-) 

Ik ben Sandrine, en woon samen met mijn (Amsterdamse) man in het binnenland van Spanje, een beetje in the middle of nowhere (maar tegelijk maar 5 minuten van het dorp met de auto). Ons land bestaat voornamelijk uit amandel- en olijfbomen; traditioneel wordt de grond hier om de paar weken helemaal omgeploegd. Wij doen graag een beetje anders, en zochten gewoon dieren om het gras rond de bomen kort te houden... 
Volgende week krijgen we onze eerste alpacas. Een paar weken eerder dan verwacht (en een paar maanden later dan afgesproken) - typisch Spaans ;-) Het zijn 3 vrouwtjes en een kleintje (heten ze in het Nederlands ook gewoon hembra en cria?). 

De stal is klaar, omheining wordt momenteel afgewerkt, voerruif vanmiddag opgehaald, we hebben een badje voorzien voor water (vangt meteen ook regenwater op). Hooi komt deze week nog, voor het samenstellen van een EHBO-kit hebben we ook deze week een afspraak bij de lokale dierenapotheek. 

Met voer zijn we nog wat in de war; we vinden overal informatie over wat het voer moet bevatten, maar heel weinig mensen lijken echt brokken of een gemengd voer voor alpacas te geven. Klopt dit, is het handigst om gewoon zelf voer samen te stellen? 

Ook de halsters zijn nog een dingetje - we begrijpen dat die op maat gekocht horen te worden, maar we hebben nog geen idee welke maten onze meisjes hebben. Of of ze uberhaupt halster getraind zijn... 

Hebben jullie nog bepaalde tips voor een hele nieuwbakken alpaca-houder?
Antwoord
#2
Hoi Sandrine,

Op facebook zijn groepen genoeg te vinden, alleen niets is daar echt terug te zoeken op onderwerp. Dat heb je natuurlijk wel op dit forum waar alles is gerangschikt naar onderwerp. Als je jezelf dan abonneert op een discussie dan krijg je automatisch bericht zodra er iemand heeft gereageerd.
Zelf voer samenstellen is niet makkelijk. Er zijn inderdaad speciale alpacabrokken verkrijgbaar die zijn samengesteld naar wat een alpaca in het hooggebergte van Peru tot zich neemt. Dat zijn voornamelijk veel kruiden, mossen en grasachtigen met een veel hoger minarelgehalte dan in Europa. Die mineralenhuishouding is van belang voor een goede gezondheid van de alpaca en wordt d.m.v. de speciale brok gegeven. Zelf geven we alpamin. Deze brok is inmiddels in veel Europese landen verkrijgbaar, zo ook in Spanje, zie deze link.
wat betreft de EHBO-kit zijn er speciale Cria-kits verkrijgbaar in de Alpaca-Shop. Dat geldt ook voor de alpacahalsters. Er staat keurig omschreven welke maat gebruikt dient te worden voor welke leeftijd. Wij zeggen altijd, zorg dat je van elke maat een halster in huis hebt, dan kan je alle dieren in je kudde halsteren. Er is tevens een filmpje te bekijken hoe je alpaca's halstertam kunt krijgen.

Mochten er specifieke vragen zijn, stel ze dan gerust in desbetreffend forum zodat andere liefhebbers per onderwerp dit gemakkelijk kunnen terug zoeken.

Groetjes,
Gert
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#3
Hoi Sandrine,
Wij zijn een alpacafokkerij in de regio Abruzzo, Italie gestart.
Fb abruzzovakantie.
Vorig jaar 2 drachtige merries en een hengst ernaar toe gereden.
Inmiddels nu 2 cria's, 1 hengstje van 1 jr erbij.
Dit jaar april voor het eerst zelf geschoren: bloed, zweet en tranen.
De augustusmaand was ongekend heet.
Volgend jaar plannen we dan ook de geboortes later.
Er is ander hooi dan in NL en dus blijf ik trouw aan de Hilkensbrok.
Binnenkort hoop ik die niet meer vanuit NL te hieven meenemen.
Let op het binnenkrijgen van teveel zand en op bepaalde grassoorten die in ogen en vacht problemen geven.
Tegen steekvliegen spray ik van achteren wat op de koppen.
Ventilator in de stal hoog hangen om kans op bronchitis te beperken.
Zo zijn er toch veel dingen anders, maar ga af op je geviel en zorg voor een goede dierenarts, die gauw ter plaatse kan zijn.
Groeten, Marieke
Antwoord
#4
IEn 1 blaadje van de Orleander kan de dood tot gevolg hebben!!!
Aan de bast van de amandelbomen gingen ze eten en hebben we met gaas omwikkeld. Daarin steek ik andere bladertakken. Ook nig wel een leuk zicht zo.
Antwoord
#5
Hoi Hoi,
Dit bericht is al wel wat ouder, maar hoop toch dat je deze reactie nog leest. Want ik ben reuze nieuwsgierig of je nog in spanje woont en hoe het nu gaat met je en de alpacas. Wij staan ook op het punt om te verhuizen naar spanje en mis toch wel wat info in spanje over alpacas. Zoals waar kan ik goede alpacas kopen in spanje. En hoe gaat he met de toch wat hoge temperaturen in spanje? ik hoop dat je dit nog leest en me wat meer kan vertelllen. Gr. van monique van erp
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)