Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moeder dood!! baby alpaca 1,5 week oud! hoe nu verder?
#1
Beste allemaal,

Wij hebben een baby alpaca van anderhalve week oud nu. Hij heeft anderhalve week bij zijn moeder kunnen drinken. Nu is de moeder helaas vanochtend overleden. Waarschijnlijk aan ouderdom. Nu hebben we hem vandaag wel al uit de fles kunnen laten drinken met bies (speciaal voor alpacas). Hier heeft ze in totaal al ongeveer 300 ml van op. Nu vraag ik me af: hoeveel moet hij per dag drinken? (10% van zijn lichaamsgewicht?) geloof dat hij ong. 6 kilo weegt dus gaat dat de goede kant op. Maar wat is er verder slim om te doen of aan te raden voor de verzorging? Hij staat nu namelijk in de achtertuin. Maar wel alleen. Dit omdat hij niet geboren is bij onze eigen (mannetjes) alpacas?... Ik sta open voor alle tips/tricks die ons kunnen helpen met het opvoeden van deze kleine. (ook vroeg ik mij af wat de overlevings kans ongeveer is voor een alpaca van 1,5 week, en na hoeveel tijd je er van uit kan gaan dat het goed is)

Ik hoor graag van jullie!


Met vriendelijke groet,

Tim Boerboom.


Bijlagen Miniatuurweergaven
   
Antwoord
#2
Beste Tim,
Wij hebben ook geregeld een flessenveulen. Wij wegen onszelf en dan met veulen. dan weet je precies wat het veulen nodig heeft. Biest is niet meer nodig als het veulen al anderhalve week bij zijn moeder heeft gedronken. Wel moet het inderdaad minimaal 10% van zijn lichaamsbewicht aan melk binnen krijgen, liever iets meer. Wij houden een lijstje bij met elke dag het gewicht en de hoeveelheid melk en we gebruiken lammerenmelk, omdat echte alpacamelkpoeder niet altijd makkelijk is te krijgen. Omwisselen naar andere melk is vrij moeilijk. Het veulen zal met een leeftijd van 2 maanden ook voedingstoffen uit vast voedsel gaan opnemen. Verder zou ik het op tijd laten inenten tegen clostridia. Het krijgt nl. nu niet meer de antistoffen uit de moedermelk. Wel zou ik het veulen zo zetten dat het toch de hengstjes kan zien, anders kwijnt het weg. 7 voedingen per dag, dus ook 's nachts zou voldoende moeten zijn als het veulen tenminste de noodzakelijke hoeveelheid melk binnen heeft gekregen. Als er nog vragen zijn dan hoor ik het wel.

Groetjes Irmgard
Antwoord
#3
Dag Tim,

Ken je niemand die een cria verloren heeft ?
Altijd het proberen waard.
Is het een hengstje of merrie ?

mvg Alain
Antwoord
#4
Hoi Tim,

Heel jammer van de moeder, maar hoe oud was ze dan? Ze kunnen wel 20 jaar worden.

Het klopt wat Irmgard verteld. 10-12% van het lichaamsgewicht geven aan melk. biest is alleen in de eerste 24 van belang, daarna helpen de extra afweerstoffen uit de biest niet meer. Lammerpoeder is prima te doen en veel goedkoper dan speciale alpacamelk. Zorg er dan wel voor dat je ongeveer 1,5 x de hoeveelheid poeder mengt dan wat op de verpakking staat. Om extra energie te geven kan je er ook een beetje honing door doen. Als het al 1,5 week oud is zijn de overlevingskansen groot. Ga het veulen wel regelmatig wegen om te zien of het goed groeit.

Geef het veulen niet te veel aandacht, zeker niet als het een hengstveulen is i.v.m. het berserk male syndrome. Dus niet gelijk te tam maken door te knuffelen en te praten. Het beste is om het veulen in de kudde te houden (indien mogelijk), anders in het zicht van andere alpaca's.

Succes,
Gert
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)