Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alpaca veulen eet geen brok.
#1
Wij hebben nu 3 veulens die we sinds gister afgespeend hebben.
2 daarvan aten al vrij vroeg brokjes mee maar eentje dus niet.
Nu zijn ze dus afgespeend en deze eet nog steeds geen brokjes, wel eet ze gewoon goed hooi en gras.
Is dit erg en wat is er eventueel aan te doen ?
Antwoord
#2
Hoi Eefje,

Wanneer de veulens goed op gewicht zijn 20-25 kg of zwaarder en verder goed gras en hooi eten hoeft het geen probleem te zijn. De brok dient puur voor de vitaminen en mineralen. Als de andere veulens wel brok eten zal die laatste binnenkort ook wel het goede voorbeeld volgen. Je kan desnoods in deze natte wintermaanden eens een vitamine injectie geven, vaak wordt AD3E gebruikt (1 ml). Dit wordt ook gegevens omdat er door te weinig zonlicht minder vitamine D wordt aangemaakt wat nodig is voor de opbouw van de botten.

Gert
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#3
Hallo Eefje,

Wij hadden ook een alpaca merrie die geen of nauwelijks brokjes at. Ik ben er luzerne brok door gaan mengen, maar toen zocht ze zich de luzernebrokken eruit. Ze kreeg zelfs spuiten om het tekort aan mineralen goed te krijgen. Toen ben ik naar een ander soort brok voor haar overgegaan en nu eet ze alles netjes op. Ze lustte gewoon de andere brokjes niet.

Groetjes Irmgard
Bamby Alpaca Farm
Antwoord
#4
Okee; dank je wel voor jullie antwoorden.
Antwoord
#5
Hallo Eefje,
Ook wij hadden een veulen wat maar geen brokjes at. Na van alles te hebben geprobeerd, is het uiteindelijk zo gelukt: we hebben brokjes fijngemaakt; veulen even apart gezet met wat hooi (of wat compactgras, als ze daar van houden) in een kist en daar de "gemalen" brokjes overheen gestrooid. Na een paar keer had ze de smaak te pakken.
Succes,
Anja
Antwoord
#6
Hoi,
We hebben 2 veulens, 2 hengsten van 8 maanden oud. we hebben ze gekocht toen ze 7 maanden oud waren. ze hebben altijd een gras, hooi en melk gekregen van vorige eigenaren. nu ze 1 maand bij ons in de wei lopen, eten ze voldoende gras en beetje hooi. we gooien altijd de brokjes in de bak op de grond. maar ze eten helemaal niks van. we hebben geprobeerd door brokjes in de mond te doen, maar ze duffen weer eruit. We hebben alpacabrok Kasper Faunafood. weten jullie misschien hoe we ze brokjes eten kunnen leren?

Alvast bedankt, Groeten Ken
Antwoord
#7
Hoe groot zijn de brokjes eigenlijk, en zijn het speciale alpacabrokken?
Er zijn alpaca's die de groffe brok niet willen eten en de kleine pellets zoals die van Hilkens wel.
Misschien moet je het mengen met b.v. compact gras als ze dat wel willen eten.
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#8
Hoi Gert,
De brokken hebben verschillende grootte, bijvoorbeeld een is 1cm, 1.5 cm en 2.5 cm lang. en de brokken hebben een glad laagje.
Antwoord
#9
(01-02-2012, 08:39 PM)alpacas schreef: De brokken hebben verschillende grootte, bijvoorbeeld een is 1cm, 1.5 cm en 2.5 cm lang. en de brokken hebben een glad laagje.

2,5 cm is wel heel groot voor een brok. En de dikte?

Onze brok is een paar mm dik en niet veel groter dan 1cm. zie foto.

Dit nemen de veulens prima tot zich.
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#10
De dikte van de brokken ( het zijn wel speciale alpacabrokken) zijn ook paar mm dik. we hebben vandaag de brokken die te groot waren stukken gebroken en gegeven. Maar dat lusten ze nog steeds niet. ik denk dat het tijd nodig heeft en zoals je ook hebt verteld zal ik ook een keer gaan mengen met de gras.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)