Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stijve kaak / kaakkramp / kaak op slot
#1
Een van onze alpaca's heeft zo nu en dan een soort stijve kaak of kaakkramp. Zijn mond gaat dan niet meer dicht, eten blijft op zijn tong tegen de tanden aanliggen, en hij gaat kwijlen. Als we hem iets lekkers voorhouden, dan zie je dan hij wel wil, maar niet kan. Een paar uur later loopt ie weer vrolijk rond en is het probleem over. Weet iemand wat dit is?
Antwoord
#2
Hallo,

Het zou kunnen dat dezepaca dan opgewonden is. Ook na het spugen kan het zijn dat de kaken 'op slot' gaan. Dan staat de mond ongeveer een centimeter open. Dit is in mijn ervaring meestal met een minuut of 10 weer over. Bij het ene dier zie je dit al snel, bij de ander nooit.

Dus kan het zijn dat dit met name plaatsvind na het stoeien, ruziemaken of wellicht nadat er iets spannends is gebeurd (nagels knippen bijvoorbeeld?)

Overigens helpt een beetje ttouch op het achterhoofd/Zijkant van de kaak. Hiervoor pak je de alpaca in de 'bracelet' en draai je de rondjes met je duim en vingers rechterhand. Zie voor bracelet: http://carthveanalpacas.com/articles.html#husbandry, figuur 7. Dit staat ook uitvoerig bechreven in het camelid companion boek. Dt ontspant de alpaca, vaak zal hij/zij dan even een boertje laten.

Misschien helpt dit. Groet, Kevin


(22-11-2011, 09:58 AM)kerstinels schreef: Een van onze alpaca's heeft zo nu en dan een soort stijve kaak of kaakkramp. Zijn mond gaat dan niet meer dicht, eten blijft op zijn tong tegen de tanden aanliggen, en hij gaat kwijlen. Als we hem iets lekkers voorhouden, dan zie je dan hij wel wil, maar niet kan. Een paar uur later loopt ie weer vrolijk rond en is het probleem over. Weet iemand wat dit is?

Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)