Peiling: Heeft u uw alpacas gevaccineerd tegen blauwtong?
ja
20.00%
1 20.00%
nee
80.00%
4 80.00%
Totaal aantal stemmen: 5 100%
* U hebt op deze optie gestemd. [Resultaten weergeven]

Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blauwtong
#1
Blauwtong bij Alpacas

De bezorgdheid voor blauwtong infectie neemt snel af. Door grootschalige vaccinatie van schapen is de ziekte teruggedrongen tot enkele geïsoleerde gebieden. Binnen de schapenhouderij is het algemeen geaccepteerd dat schapen tegen blauwtong gevaccineerd moeten worden. Dit geldt echter niet voor alpacas. De meeste alpacas in de Benelux worden niet gevaccineerd tegen blauwtong terwijl deze dieren de ziekte wel degelijk kunnen krijgen en eraan kunnen overlijden. Dit hebben wij helaas moeten meemaken:

In 2007 was er een extreme uitbraak van blauwtong bij schapen in Nederland. Veel dieren waren geïnfecteerd en ziek. Velen ook stierven aan de ziekte. Op ons bedrijf stierven 8 van de 35 schapen aan de gevolgen van blauwtong infectie. Dit is bevestigd door dierenartsen en analyses. Ook was de vruchtbaarheid van de rammen minder wat resulteerde in een lager aantal zwangere ooien. We kenden het ziektebeeld van deze ziekte dus goed.
In de literatuur wordt vermeld dat alpacas carrier kunnen zijn van het blauwtong virus. Zij zouden echter niet ziek worden en zeker niet aan de ziekte overlijden. Dit blijkt helaas niet waar te zijn. Hier rapporteren wij over de dood van 2 alpaca merries die stierven in December 2007 en Januari 2008. Beide zijn overleden als gevolg van blauwtong infectie en bij 1 merrie is dit ook bevestigd door laboratorium analyses.
De 2 merries werden aangeschaft in December 2007. De dieren waren drachtig en hadden reeds een aantal crias grootgebracht. Een merrie was 9 jaar oud, de andere 11 jaar. Op de dag dat we de dieren ophaalden werden ze gescheiden van hun crias die toen 6 maanden oud waren. De dieren werden na een kort transport (ongeveer 1 uur) geïntroduceerd in onze kudde van 4 alpacas ( 1 merrie met jong, 1 jonge merrie en 1 ruin). De twee nieuwe merries waren een beetje mager omdat ze hun jongen gezoogd hadden maar waren gezond. Dit werd ook bevestigd bij een controle door de dierenarts. De dieren waren kalm en de introductie in de kudde verliep voorspoedig. De dieren aten goed en ze vonden snel hun plaats in de hiërarchie.
Twee weken later stond 1 merrie apart van de andere dieren. Ze bleef ook buiten terwijl de andere dieren binnen gingen eten. Toen we naar haar toe gingen, liep ze voor ons uit naar binnen en ging eten. Ze had geen koorts en ook het uier zag er normaal uit. Niets om je zorgen over te maken, dachten wij. De volgende morgen was de merrie echter dood. We hadden geen idee wat er gebeurd was. Een beetje bloed op de onderlip zou een gevecht kunnen suggereren. We hebben onze dierenarts het dier niet laten nakijken.
De andere merrie gedroeg zich normaal. Ze was erg sociaal en at goed. Twee weken later had ze een spontane abortus. Een 3-maanden oude vrucht werd gevonden in de stal. De merrie gedroeg zich verder normaal. Onze dierenarts kon geen afwijkingen vinden. Een paar dagen later ging de merrie veel liggen, gescheiden van de kudde. De dierenarts werd er weer bij geroepen. Er werd geen temperatuur verhoging waargenomen, de darmen waren actief en het dier at en produceerde normale ontlasting. De dierenarts vermoedde een milde baarmoeder infectie vanwege de recente abortus; hij diende antibiotica toe. Het dier zag er verder niet ziek uit en we verwachtten een snel herstel.
De volgende morgen was het dier stervende. Ze lag op haar zij met haar hals teruggeslagen en het hoofd op de grond. De lichaamstemperatuur was 34°C. De dierenarts diende een warme suiker oplossing toe, maar dit mocht niet meer baten. De merrie stierf in de vroege middag. Bloed en faeces monsters werden genomen voor verder onderzoek. Op dit moment begonnen wij blauwtong te vermoeden omdat we recentelijk 2 schapen hadden verloren met vergelijkbare symptomen. De schapen gingen ook liggen, bleven goed eten maar waren binnen een paar dagen dood. Twee weken later werd ons vermoeden bevestigd door de laboratorium uitslagen. De alpaca was gestorven aan de gevolgen van blauwtong infectie.
Terugkijkend denken wij dat het volgende gebeurd is: De twee alpaca merries waren gestresst toen ze bij ons aankwamen. Ze waren gescheiden van hun crias, ze waren vervoerd in een trailer en waren geïntroduceerd in een nieuwe, voor hen onbekende, kudde. Dit in combinatie met hun wat lage lichaamsgewicht maakte ze waarschijnlijk extra gevoelig voor ziektes. In onze omgeving was het blauwtong virus erg actief, we hadden een aantal zieke schapen. Waarschijnlijk waren de alpaca merries niet resistent tegen het blauwtong virus. Ze kwamen uit een gebied waar geen blauwtong heerste. Het is aannemelijk dat de alpacas, met relatief weing wol, veelvuldig gestoken werden door de knuten die het blauwtong virus verspreidden. De merries werden vervolgens ziek en hun eerste afweer was het verwerpen van het jong. Dit was echter niet voldoende en vervolgens stierven beide dieren.
Naar onze mening moet het fabeltje uit de wereld geholpen worden dat alpacas geen blauwtong kunnen krijgen. Een vaccinatie van een paar euro’s kan uw dieren beschermen tegen een vreselijke dood door het blauwtong virus.

Ard Peeters
Hoogleraar dierfysiologie
Radboud Universiteit Nijmegen
AlpacArt
Antwoord
#2
Kijk dit is dus zo'n belangrijke mededeling van ervaringen waar een iedereen iets aan heeft!
Daarom is dit forum zo belangrijk, mensen vertel jullie verhalen!
En ook........ jullie fouten zodat iemand anders ze niet nog es hoeft te maken.

Ik dank u hartelijk voor het vertellen van dit verhaal.
Ook wij zullen voortaan vacineren daar ook wij een schapenhouderij in de buurt hebben.

Mariano
Zoonimal Wild Encounters
Antwoord
#3
Voor wat voor ziektes zijn ze nog meer vatbaar, ik denk dan nu aan de Q-koorts?
Is daar iets van bekend?

Ancilla
Antwoord
#4
Ja, vatbaar voor Q-koorts en blauwtong. Alleen de incidentie (voorkomen) bij alpaca's is veel minder....
Ook antilichamen tegen blauwtong worden maar zeer incidenteel aangetoond. Dit weekend gehoord van Amerikaanse dierenarts dat ook Q-koorts bij alpaca's kan worden gevonden.
Groet,
Leo
Dierenarts / Bata4en - Kliniek voor dieren
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)