Waardering:
 • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 3
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Kale neuzen bij donkere alpaca's
#1
Het probleem van kale neuzen bij donkere alpaca's wordt wel vaker besproken. En er zijn verschillende meningen over de oorzaak van plaatselijke haar uitval. Wat wordt zoal gezegd over de oorzaak:
 • komt door het rommelen in de hooibak
 • schimmel infectie
 • een vorm van schurft veroorzaakt door mijten
 • te kort aan zink
 • veroorzaakt doordat donkere vachten minder zonlicht absorberen en daardoor minder vitamine D aanmaken waardoor er een verstoring van de mineralen huishouding ontstaat
Heeft iemand ervaring met kale neuzen en wat is de behandeling om dit te verhelpen?
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#2
Inderdaad zien we het probleem van de kale neusrug vaak, en dan vooral bij donkere dieren.

Twee zaken kunnen we eigenlijk al gaan uitsluiten, namelijk het tekort aan vitamine D, en de schimmelinfectie (komt zelden voor bij alpaca's).

Het probleem van het rommelen in de hooibak (of hooiruif) is een mogelijkheid, maar is zeker niet de meest voorkomende oorzaak van de kale neusrug.

Schurft kan een mede-oorzaak zijn, maar dan verwachten we meestal ook letsels op andere plaatsen. Als het blijft bij een zeer gelocaliseerd haarverlies op de neusrug (evt. in combinatie met kale, gladde oren), dan is dit bijna steeds het gevolg van een zinkgebrek.

Donkere dieren zijn hiervoor gevoeliger, en ik denk dat dit komt omdat zink een zeer belangrijke rol speelt in de aanmaak van melanine (huidpigment). Dit pigment is veel talrijker aanwezig bij donkere dieren, dus daarom 'verbruiken' deze dieren ook meer zink. Zink is niet alleen belangrijk voor de huid, maar de afweer van een alpaca valt en staat met een juiste balans aan mineralen, waaronder ook zink.

Combinaties van zinkgebrek en schurft komen vaak voor. Zinkgebrek verzwakt de huidbarrière, waardoor schurftmijten sneller de overhand krijgen.

Als behandeling is het ten eerste aan te raden om een specifiek alpacavoer te gebruiken, waar een extra hoog zinkgehalte in aanwezig is. Er zijn naar mijn weten twee voeders op de markt die hieraan voldoen.

Maar in bepaalde gevallen is ook dit niet voldoende. In hardnekkige gevallen kan een orale supplementatie van zinksulfaat, aan 1 gram per dag, gedurende 4 weken, zeer goede resultaten geven.

Dierenarts Thijs Flahou
www.alpa-vet.be
Antwoord
#3
Hoi Thijs,

Dit soort informatie probeer ik inderdaad op dit forum los te peuteren. Heel goed. Kan je ook aangeven in welk produkt dit zinksulfaat zit en hoe dit is toe te dienen? Bijvoorbeeld door de brok mengen of op een andere methode.

Gert
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#4
Ook bij ons waren de zwarte Alpaca's gevoelig voor kale neuzen en oren.
Sinds wij 4Kg zonnepitten (waar veel zink in zit) per 120Kg brokken toevoegen zitten de Alpaca's beter in hun vacht.
Of dit de oplossing is weten we niet, maar bij ons werkt het wel.
Antwoord
#5
Hoi Gert,

ik gebruik steeds pure zinksulfaat in poedervorm. Dit lost zeer goed op in water en dit geef je dan in de bek.

Bv. los 30 gram poeder op in 300 cc water, en geef hiervan 10 cc per dag gedurende 1 maand.

Oppassen met langdurigere toevoeging van zink in het voer, want zink treedt in competitie met andere metalen zoals koper en ijzer.

Groeten,

Dierenarts Thijs Flahou
www.alpa-vet.be
Antwoord
#6
Onze zwarte merrie heeft vanaf oktober een kale neusrug. De plek wordt gelukkig niet groter en haar oren kennen geen beginnende kale plekjes. Misschien dat het haar terug gaat groeien als zij weer vers gras kan gaan grazen.
De zonnepitten lijken mij een goed idee om te proberen. Om welke soort pit gaat het ? de zwarte of de gestreepte ?
Wij hebben geprobeerd het probleem op te lossen door een mineralen liksteen (KNZ) in de voerbak te leggen, maar daar doen ze niets mee. Iets afschrapen van de steen en door de brok doen hebben wij ook geprobeerd (max. 2x per week), maar dat heeft ook niets opgeleverd.
Antwoord
#7
een liksteen heeft geen zin want een alpaca kan niet likken met zijn tong
Antwoord
#8
Zeg Thijs,
Heb jouw voer ook een tijdje gebruikt. Mineralenbalans daarin is in ieder geval zo goed dat de kale neuzen verdwijnen. Mag je best reclame voor maken hoor (jouw voer).
Groetjes,
Leo
Antwoord
#9
Goed nieuws !
Op 2 weken tijd is de kale neusrug verleden tijd ! Het kunnen grazen van vers gras en oppikken van zonnestralen heeft onze merrie goed gedaan. Haar neusrug is keurig hersteld.
Antwoord
#10
hallo,

Wij hebben ook last van een kale neusrug bij onze zwarte alpaca merrie ze staat wel pas sinds 3 weken buiten en heeft een lange winter in de stal achter de rug
Ik hoop ook dat ze na nog enkele weken buite grazen en zonne terug bekomt. kan het er misschien ook aan ligge dat ze binnen een week moet jongen en ze de energie nog niet heeft om te bekomen ?
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)