Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koningskop (vaginale prolapse)
#1
Vandaag dacht ik dat één van onze merries de bevalling had ingezet, 20 dagen voor de uitgerekende datum. Ik heb haar een tijdlang in de gaten gehouden en zag dat er onder haar staart iets naar buiten hing. Dit bleek echter niet het vruchtvlies te zijn, maar een uitstulping van haar vagina (vaginale prolapse, ook wel koningskop genoemd in de volksmond).

De dierenarts is gekomen en heeft de uitstulping ontsmet, terug naar binnen gestopt en een lepel ingebracht (die ze ook voor schapen gebruiken) om de koningskop op z'n plek te houden. Wel goed in de gaten houden, zeker als dadelijk de bevalling écht z'n intrede gaat doen!

Bij haar vorige bevalling heeft deze merrie hier geen last van gehad.
Nu heb ik een paar vragen: blijft dit zich bij toekomstige drachten herhalen? Is dat erg cq brengt dat bepaalde risico's met zich mee? En klopt het dat dit erfelijk is, dus dat eventuele dochters van deze merrie dit ook zouden kunnen krijgen?

Ben erg benieuwd!

Groet,
Chantal Versleijen
Alpaca America
Antwoord
#2
Bij schapen en rundvee is inderdaad bekend dat het erfelijk is. Bij paarden en koeien gebruiken we regelmatig een buhner(hechting). Dit kan ook bij schapen en alpaca's. Of een "lepel". Dit zorgt dat de prolaps binnen blijft en niet gaat ontsteken / afsterven. Voordeel van de "lepel" ten opzichte van de buhner is dat bij de eerste alleen een klein gedeelte uitscheurd als je het vastmaakt met een soort ijzeren staafje en niet uitscheurd als het het met een "touwtje" vastmaakt (dit laaste laat regelmatig los --> opnieuw prolaps). Een buhner is mijn inziens niet direct te adviseren (in eerste instantie bij geen recidief van de prolaps) omdat je de datum van bevalling niet kan voorspellen en dus niet vooraf aan de bevalling de hechting kan verwijderen --> veel slijmvlies scheurt dan kapot aan buitenzijde vagina tijdens de bevalling.
Dus mijn voorkeur heeft "lepel" met een "staafje" vastgezet bij alpaca's.

Vraag 2. Is het erfelijk. Bij schapen is vastgesteld dat het erfelijk is (niet erg hoog), maar het is bij schapen wel bijna zeker dat een dier met een prolaps de volgende bevalling weer een prolaps gaat krijgen. Gebeurt onder invloed van oestrogenen die worden geproduceerd tijdens de dracht --> verslapping weke weefsels. Een prolaps vagina is meestal snel te herstellen en heeft direct weinig gevolgen --> door het persen (druk in vagina door prolaps) kan deze overgaan in een prolaps uteri --> hierbij wordt de volledig baarmoeder uitgeperst die er als het "ware" als een zak aan de buitenkant (omgestulpd) bijhangt. Bij koeien zie je dit regelmatig. Dit is een ernstige en grote complicatie die bij een alpaca niet gemakkelijk is te herstellen.

Wat te doen bij een alpaca (volgende periode) die een prolaps vaginae heeft? Mijn inziens zijn de dieren te duur om zomaar "uit te stoten". Ook de erfelijkheid van het gebrek is niet aangetoond. Dus wel mee fokken! Maar... Na bevalling (ook deze) direct oxytocine laten geven en zorgen dat cria zo spoedig mogelijk bij moeder drinkt. Dit bevordert de contractie van de uterus en maakt de kans op prolaps uteri kleiner. Ook het snel afkomen van de nageboorte is wenselijk. Mijn inziens de merrie na bevalling niet direct (na enkele weken) opnieuw laten dekken, maar eerst na 4-6 weken laten kijken door een gespecialiseerde dierenarts of het stuk wat de prolaps vaginae veroorzaakt kan worden verwijderd of dat het stuk zwelling in weke delen weer kleiner is geworden, waardoor de kans op recidief bij volgende bevalling / drachtigheid veel kleiner wordt. Bij schapen doen we de operatie niet omdat deze handeling duurder is dan de waarde van het dier. Dit is natuurlijk bij een alpacamerrie niet het geval.

Groetjes, Leo

Volgens Murray (specialist dierenarts alpaca's / llama's) is een prolaps bij alpaca's die alleen zichtbaar is tijdens het liggen niet ernstig. Hier dient niet te worden ingegrepen (als het dus verdwijnt tijdens staan). Is het wel aanwezig tijdens staan dan lepel en "soort buhner" (dichthechten) wordt door hem aangeraden (in combinatie!!!). Hij beschrijft ook de risico's van het dichthechten (niet zien wanneer ze gaat bevallen is een risico). Vaginititis en metritis (ontstekingen aan slijmvliezen voortplantingsorganen) worden beschreven als complicatie.
Antwoord
#3
Hallo Leo,

Ook langs deze weg hartelijk dank voor je uitgebreide reactie. Helaas bleek de lepel vandaag de prolaps onvoldoende tegen te houden. Tot tweemaal toe heb ik het schoongemaakt en teruggestopt. Vanavond geprobeerd de lepel strakker te plaatsen; hoop dat dat helpt. Mijn dierenarts kent het 'ijzeren staafje' dat je noemt om de lepel vast te zetten niet en ziet verder alleen het hechten nog als oplossing. Bij de webshop van de wolfederatie vond ik (op verwijzing van Alpaca El Charco) ook een zogenaamd prolapstuigje. Ik weet niet of iemand dit kent en er ervaring mee heeft. Toch heb ik het besteld, aangezien ik het hechten liever nog even wil uitstellen. Ik ben erg benieuwd of dat werkt.

Ik houd jullie op de hoogte!

Hartelijke groeten vanuit America,
Chantal
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)