Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veulen drinkt niet
#1
Wat moet ik doen wanneer een veulen niet bij de moeder drinkt?
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#2
(04-02-2010, 10:02 AM)beheerder schreef: Wat moet ik doen wanneer een veulen niet bij de moeder drinkt?

Wij hadden ook een cria die niet meer dronk (niet bij de moeder en niet aan de fles)
Ze was 8 dagen oud toen ze bijna verdronken was bij een hoosbui.
Doordat ze plat op de grond ging liggen heeft ze water in de longen gekregen.
Na een zware nacht was ze veel te zwak om nog te drinken.
Toen kwam de dierenarts met als laatste redmiddel een infuus.
Na 10min. aan het infuus gelegen te hebben begon ze weer bij de moeder te drinken.
Antwoord
#3
Het belangrijkste is hier uit te vinden waarom de cria niet drinkt. Probeert de cria het wel of is het gewoon te zwak? Wenselijk is dat een cria binnen het uur cush zit, binnen de 2 uur staat en binnen de 4 uur drinkt, zoniet is dat een eerste teken van een zwakke of premature cria. (naast de slappe oortjes en de tanden die niet door zijn)
Heeft de moeder niet voldoende melk of is de cria niet sterk genoeg om de "propjes" opgedroogde melk die soms in de tepel zitten weg the zuigen?
Meestal is het een teken van een te zwakke cria (soms door een te lange geboorte), in dat geval kan het aangewezen zijn de cria een eerste boost te geven. Suggestie is om de cria 2 theelepels glucose in 60 ml warm water toe the dienen. Een injectiespuitje zonder naald is handig als de cria onvoldoende zuigt. Wees heel voorzichtig als de cria erg zwak is, want dan kan het in de longen komen met longontsteking tot gevolg. Wij gebruiken in dat geval liever een maagsonde. (Dat is voor ons een essentieel deel van once cria kit, vraag de lokale dierenarts en ook instructie hoe in te brengen.)
Het ideale voor de cria is de moeder te melken, al is de moeder het daar niet altijd mee eens Confused. Dan kan je in ieder geval de zo belangrijke biestmelk toedienen. 3x50ml als richtlijn binnen de eerste 6 uur. Daarna moet een cria ongeveer 10% van zijn gewicht in melk per dag toegediend krijgen, om de 4 uur tot hij sterk genoeg is om zelf te drinken. Hele zwakke cria om de 2 uur! Wij hebben een moeder gemelkt gedurende 4 dagen, met een maagsonde ingebracht gedurende 2 dagen tot de premature cria sterk genoeg was om te drinken.
Als de indruk bestaat dat een cria niet voldoende krijgt, bijvoorbeeld omdat de moeder verzwakt is, of omdat er niet voldoende voer voorhanden is, dan is het het beste de cria ' 's avonds een fles melk (lams poeder melk) te geven. Vooral 's avonds vlak voor donker is goed, want dan heeft de cria een goede maaltijd voor het slapen gaan en het verstoort niet de drang om overdag bij moeder te drinken, en dus de melkproductie te blijven stimuleren. Indien dat niet voldoende blijkt moet er meer gegeven worden. Uiteraard is dit onze persoonlijk ervaring, maar we hopen dat het helpt.
Ward & Loraine
Excellenz Alpacas
Antwoord
#4
Het melken van een merrie is vaak niet eenvoudig. De volgende tip komt uit het boek van Marty McGee Bennett “The Camelid Companion”. Snij het laatste stukje van een 20cc injectiespuit eraf en stop de zuiger aan de verkeerde kant er weer in.
[Afbeelding: spuit1.jpg]

U kunt nu de gladde kant van de spuit op de tepel plaatsen en u kunt melken. Zorg ervoor dat er geen valse lucht aangezogen wordt.
[Afbeelding: spuit2.jpg]

Met de hand melken is niet altijd prettig voor de merrie, deze techniek voorkomt veel ergernis en het melken gebeurd schoner. Vlak voor en tussen het melken door kunt u de uier masseren met een warme doek. Dan laat de moeder de melk beter los.

Heel verstandig is om biest in de diepvries op voorraad te hebben liggen. Dit kan ook biest van een koe zijn en het is op die manier perfect houdbaar, echter niet langer dan een jaar bewaren. De melk van een eerste kalfskoe (vaars) is het beste omdat die hoogstwaarschijnlijk minder medicatie in hun leven toegediend gekregen hebben dan een wat oudere koe.
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#5
Hallo,
wij hebben reeds jaren schapen en daar is het veelvoorkomend dat er lammeren zijn die niet (onmiddelijk) drinken bij de moeder (bijvoorbeeld het zwakste lam van een drieling). Deze lammetjes krijgen dan speciale biest (in poedervorm) en vervolgens lammerenmelk als dat nodig mocht zijn. Schapenhouders hebben over het algemeen preventief biestpoeder in huis.
Voor alpacas is er ook biest en melk poeder in de handel. In Engeland worden de producten al gedurende meer dan 10 jaar geproduceerd en er zijn zeer goede ervaringen mee opgedaan. Wij importeren de biest en melk poeder uit Engeland en hebben ook in Nederland hiermee al zo'n 10 veulens kunnen redden. De alpaca biest vervanger is geen vervanging voor plasma transfusie maar het is wel iets wat je alvast kunt toedienen aan het veulen terwijl je op de dierenarts wacht. Het is dus verstandig om de biest vervanger in huis te hebben om snel te kunnen handelen.

Ank Zonneveld
AlpacArt
Antwoord
#6
Uier controleren. Veulen direct sondevoeding geven. Mag ook plasma per sonde zijn (eerste 12-24 uur na geboorte). Sommigen dierenartsen vinden dit wel een "dure" oplossing. Maar beter dan dode alpaca. Als niet meer kans slikken (door zwakte) dan ook grootste kans op verslikken (bij fles- en sondevoeding). Dus begin op tijd. Niet teveel twijfelen.

Groeten, Leo
Antwoord
#7
(04-02-2010, 10:02 AM)Gert schreef: Wat moet ik doen wanneer een veulen niet bij de moeder drinkt?

Ik heb altijd biest van een koe in de vriezer. Als er bij ons een alpaca is geboren geef ik daar direct een beetje van Deze tip heb ik van een schapenhouder en werkt bij de alpacas ook zeer goed .
De kleine pas geboren alpaca word direct goed levendig en krijgt energie door deze extra gift en gaat zoeken naar de moedermelk .

afz Joke
Antwoord
#8
Zoals Leo zegt, begin snel met het bijvoederen van biest als je twijfelt. Op deze link kan je lezen waarom dit zo belangrijk is: http://www.alpa-vet.be/node/3

Ongetwijfeld de allerbeste methode om een veulen zeker van de antistoffen te voorzien is een plasma-infuus dat ook werkelijk als een intraveneus infuus wordt gegeven. Want er zijn vele factoren die de opname van antistoffen in de darm sterk kunnen onderdrukken. Bv. een veulen met een lichaamstemperatuur van 35 graden neemt niet voldoende antistoffen op via de orale weg, ook niet via een slokdarmsonde.

Sondevoederen niet herhalen, want dit kan leiden tot slokdarmontsteking, met alle gevolgen vandien. Nog iets heel belangrijks bij het sonderen: zorg dat je zeker niet in de maag zit, maar wel in de slokdarm.

Groeten,

Thijs
Antwoord
#9
Ja, intraveneus is opname ongeveer 5 x beter. Dus 5 x zoveel plasma nodig bij orale suppletie om zelfde weerstand binnen te krijgen! Slokdarmontsteking zien wij niet! Natuurlijk altijd zorgen dat sonde goed zit. Alleen bij zeer zwakke dieren gaat deze wel eens verkeerd. Dan ben je direct klaar!
Belangrijk is om ook de weerstand (waarde IgG) bij de alpacaveulens te meten. U kunt bij ons zo'n meting aanvragen of bloed opsturen naar de praktijk. --> Bata4en - Kliniek voor dieren, Enggraaf 22-24, 4175 ER Haaften. Of bellen 0031 (0) 418 591302

Groet, Leo

Bestellen van plasma (liefst van eigen dieren bloed voor beste weerstand in koppel) kan ook in Nederland. Bij Thijs Flahou of bij ons; zie: www.dierenarts-en-alpaca.blogspot.com
Antwoord
#10
(02-03-2010, 12:53 AM)Thijs Flahou schreef: Nog iets heel belangrijks bij het sonderen: zorg dat je zeker niet in de maag zit, maar wel in de slokdarm.
Thijs

Om te testen of je in de slokdarm zit en niet in de luchtpijp moet je even aan de sonde zuigen. Kan je niet aanzuigen, dan zit je goed. Kan je lucht aanzuigen dan zit je in de luchtpijp. Als je dan biest toedient is het veulen vrijwel direct dood.
Over hoe ver je een sonde in het dier moet brengen verschillen blijkbaar de meningen. Onderstaand een link waarbij een vrij dikke sonde wel erg ver wordt ingebracht.
http://youtu.be/8igftNTFyyU

Het kan ook anders, zie onderstaande video met een veel kleinere sonde wat mij persoonlijk veel prettiger lijkt voor een cria.
http://youtu.be/9qkslPtI1IU
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)