Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AlpacArt
#1
Hoi,
Geweldig idee dit forum; dit is de manier om samen vooruit te komen in de alpaca houderij / fokkerij.
Mijn naam is Ank Zonneveld en wij hebben 5 alpacas. Een hengst, een ruin, twee volwassen merries en een merrieveulen. We zijn ontzettend enthousiast over de dieren die bij een grote kudde schapen lopen.
Mijn hart ligt bij de wol en hierom heb ik een bedrijfje gestart (AlpacArt) dat wol opkoopt in Nederland en Belgie en verwerkt. Bij dit proces betrekken we zoveel mogelijk gehandicapte mensen. Dit jaar verwachten we onze eerste 60 kg gesponnen wol en mijn handen jeuken om hiermee aan de slag te gaan.
Naast deze wol business proberen we ook nog wat onderzoek aan de alpaca te doen. Mijn man, Ard Peeters, is hoogleraar dierfysiologie aan de universiteit van Nijmegen en hij is met een aantal studenten bezig de spijsvertering van de alpaca te bestuderen.
Ik hoop via dit forum nog veel te leren en zal de discussie blijven volgen.

gr
Ank Zonneveld
AlpacArt
Antwoord
#2
Wat grappig! Ik wist niet dat er dierfysiologie gegeven werd in Nijmegen? Als onderdeel van de Katholieke Universiteit / Radboud Ziekenhuis / Proefdieren?
Leuk om verteringsonderzoek te doen van alpaca's Is wel wat van bekend, maar er is nog nooit gekeken naar mest en resten daarvan in Nederland. Wat wij aantreffen is dat de leverwaarden vaak verhoogd zijn in Nederland (t.o.v. Literatuurwaarden) in het bloed. Lijkt er op dat dit iets met bepaalde bestanddelen in het voer te maken heeft.
Zou wel graag met uw wederhelft in contact komen hierover!
Groetjes en alvast bedankt,
Leo van Merwijk
Dierenarts
Antwoord
#3
Leo, over welke leverwaarden heb jij het? En welke gahaltes zie jij afwijkend?

Misschien goed om eens onze gegevens te vergelijken, heb ook een heleboel Nederlandse stalen. Altijd interessant...

Groetjes,

Thijs
Antwoord
#4
(02-03-2010, 12:58 AM)Thijs Flahou schreef: Misschien goed om eens onze gegevens te vergelijken, heb ook een heleboel Nederlandse stalen. Altijd interessant...

Dit lijkt mij inderdaad ook interessant. Wij proberen hier en daar meerdere bloedwaardes te krijgen ter informatie en om te zien of er grote verschillen zijn. Dus als jullie die willen vergelijken lijkt het me goed dat er op het forum Gezondheid en voeding een nieuwe discussie hierover aangemaakt wordt. Dan kan iedereen eens zien wat er zoal speelt op dit gebied.

Gert
Kennis is macht, kennis delen is Kracht.
website: alpaca-ranch.nl
webshop: www.alpaca-shop.eu
Antwoord
#5
Thijs, we bellen!
Groetjes, Leo
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)