Alpaca forum

Volledige versie: Hypothermie na het scheren
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Het kan voorkomen: Hypothermie na het scheren.
Begin mei is bij ons vaak de tijd om de alpaca's te scheren. Alle dieren worden meegenomen, ook de jongste veulens. Dit jaar zelfs een veulen van 3 weken oud. Geen enkel probleem op 1 veulen van 7,5 maand oud na. Zij bleef de volgende morgen in het hok liggen en wilde liever niet opstaan terwijl ze anders zo fleurig is. Ze was niet aan het rillen wat je ook wel eens ziet bij alpacas's. Toch even de temperatuur proberen op te nemen. Thermometer gaf aan dat de temperatuur te laag was om te meten. Onderkoeling (hypothermie) dus. Snel een cria jacket aangedaan en warm gehouden. Het duurde toch nog 2 dagen voordat ze weer helemaal de oude was. Niet verwacht maar als je dit niet snel zou herkennen kan je makkelijk een alpaca verliezen. Even opletten dus na het scheren bij koude nachten.
Wie heeft iets dergelijks ook meegemaakt?
Dag Gert,

Hoe wij dit proberen te vermijden: Wij verkiezen pas te scheren na half mei, zelfs begin juni. Dit jaar is de lente echt slecht gestart en het lijkt ons dat cria's iets makkelijker omkunnen met voorjaarswarmte mét jas, dan voorjaarskilte zonder jas.We hebben voor zeer warme v(voorjaars)dagen ook voldoende schaduwpartijen.
De jas isoleert eigenlijk zowel tegen koude als tegen warmte is zo'n beetje mijn conclusie.

Bovendien hangt er het wellicht ook vanaf wanneer je je criageboortes inplant. Wij laten dekken na de scheerbeurt van juni, zodat we lentecria's hebben. En dan zijn ze vol een jaar als ze voor het eerst geschoren worden.
Maar goed, wellicht lukt dat niet altijd.