Alpaca forum

Volledige versie: Bevangen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Hallo allemaal,
Kan een alpaca ook bevangen worden van teveel eiwitrijk gras zoals dat bij paarden het geval kan zijn.
Zijn er andere verschijnselen die ze kunnen krijgen van teveel voorjaarsgras (dus eiwitrijk gras)?

Groetjes Irmgard
Bamby Alpaca Farm
Hoi Irmgard,

In het voorjaar moet je altijd voorzichtig zijn met het plaatsen van alpaca's in nieuwe weides. Wanneer de dieren van veel hooi, brok en misschien lucerne overgaan op veel gras kan het zijn dat de dieren dunne ontlasting krijgen. Jonge weides of weides die veel bemest zijn kunnen hoge eiwitgehaltes hebben wat niet altijd ten goede komt aan de kwaliteit van de wol bij alpaca's. Wanneer de dieren direct veel tot zich nemen van dit gras kan het ook koliek veroorzaken waaraan de dieren kunnen sterven wanneer niet snel genoeg wordt ingegrepen. Beter is om in het voorjaar de dieren niet direct de gehele dag in een verse weide te zetten. Begin met een paar uur en bouw dit op in de loop van de tijd. Vaak is het niet noodzakelijk de weides te bemesten, een schrale weide is veel beter voor de alpaca's. Dit betekent echter wel dat je meer ruimte nodig bent voor je kudde aangezien de voedselvoorraad ook lager zal zijn dan bij bemeste percelen.

Gert
Wat je ook kunt doen is het weiland eerst 1 keer maaien om hooi te maken en daarna de alpaca's in het weiland laten grazen.
Bedenk ook dat bepaalde groepen alpaca's, bv drachtige merries, meer eiwitrijk voedsel nodig hebben dan bv hengsten. Met het verweiden van de groepen kan je hierop inspelen.

Gert
Laminitis of klauwbevangenheid zien we niet of anders heel weinig bij alpaca's. Wel een probleem is inderdaad koliek (graskoliek) t.g.v. veel vers gras. Maai snel groeiende weilanden eerst toplaag af voordat je alpaca's erin gaat weiden. Graskoliek is na medicinale behandeling (pijnstilling) meestal snel over. Verder is een koolhydraatrijk dieet een hele goede groeifactor voor Clostridium Perfringens. Type D zorgt ervoor dat de dieren binnen een dag dood zijn. Dus pas op qua hoeveelheid vers gras en de hoeveelheid brokken of andere gemakkelijk verteerbare koolhydraten (zoals fruit).
Groetjes, Leo
info@bata4en.nl
Hallo Leo,

U schrijft dat een koolhydraatrijk dieet Clostridia Perfringens kan veroorzaken. Kan dit ook bij dieren die tegen clostridia ge├źnt zijn met covexin 10 of is dit weer heel iets anders?

Groetjes Irmgard
Bamby Alpaca Farm